Øystein Wyller Odden og Vebjørn Guttormsgaard Møllberg

Et hørespill

28. november - 31. December 2015

Fem år etter at prosjektet KONTAKT egentlig skulle blitt realisert på forlaget mitt blir jeg kontaktet av kunstnerne med beskjed om at nå skjer det. På Spikersuppa Lydgalleri. Jeg blir først glad, -men så blir jeg litt betenkt. Hva innebærer dette for meg egentlig? Traileren som forble en trailer i fem år for noe som skulle komme i 2010 ble til slutt et verk i seg selv, nettopp fordi den endte opp med å aldri peke til noe utenfor seg selv. Den ble faktisk kanskje til og med det fineste verket jeg vet om. Nå skal altså KONTAKT faktisk skal stå opp fra de døde, eller kanskje mer presist, stå opp fra ingenting. Prosjektet kommer inn fra sidelinjen som en bror jeg ikke visste at jeg hadde og jeg har blandede følelser. I det jeg leser beskrivelsen Et hodebank i primtallsekvenser lenger ned i mailen blir jeg likevel raskt påminnet hva disse to kunstnerne har produsert både sammen og hver for seg, og jeg kjenner gradvis at forventningene stiger. Det hele føles med ett som en etterlengtet gjenforening.

KONTAKT er historien om lyden som kan leses som den mest grunnleggende formen for institusjonskritikk nemlig lyden av et hode som slår mot en vegg. Lyden stammer, i følge traileren til hørespillet, fra miljøboligen til Norges uoffisielle mester i selvskading. En student som arbeider i boligen bestemmer seg for å ta opp lyden. I et dystert landskap som tegnes opp av elementer som Fjordland, en lydtekniker fra NOTAM, norsk helsevesen og lyden av regelmessige dunk mot en vegg ble vi for fem år siden forlatt midt i en cliffhanger og siden har ingen hørt noe.

KONTAKT henter inspirasjon fra filmer som Contact, 2010 The Year We Make Contact og Close encounter of the third kind samt fenomener som Arecibo meldingen, SETI programmet og Nasa`s Voyager Golden Record. Likevel dreier arbeidet seg først og fremst om å oppfatte lyd som skulptur. Guttormsgaard Møllberg og Wyller Odden jobber med lyd som fortettet informasjon og hvordan informasjon endrer persepsjonen vår.

Hvordan låter egentlig lyden av et hode mot en vegg? Hvordan låter en blodig panne i sakte film? Er det i det hele tatt plass til denne lyden i et offentlig rom?

Kjersti Solbakken
Kurator og forlegger (Feil Forlag)

Bio:
Vebjørn Guttormsgaard Møllberg (f.1984, Notodden) er utdannet ved Kunstakademiet i Tromsø og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Guttormsgaard Møllberg har base i København og Oslo. Hans videoarbeider skildrer seksuell identitet i drømmende omgivelser med referanser til dans og tekstilkunst.

Øystein Wyller Odden (f.1983, Notodden) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og arbeider primært med installasjoner og objekter, ofte i forbindelse med lyd og musikk. Wyller Odden bor og arbeider i Oslo.

Sammen har Wyller Odden og Guttormsgaard Møllberg tidligere samarbeidet som støyduoen Superhærp (2004-2010). For tiden spiller de sammen i bandene Haust og Outer Limit Lotus.

IMG_6504IMG_6512

Find vej

Søknad

Ønsker du at udstille på spikersuppa lydgalleri?


Send din søknad til androxen@gmail.com


Søknad

Kontakt

Andreas Hald Oxenvad

androxen@gmail.com

(+47) 96 84 78 49